Find den rigtig facademaling til netop dit hus

Find den rigtig facademaling til netop dit hus

Skal du male facade på hus, sommerhus eller kolinihave så gør dig selv den tjeneste at vælg det rigtige maling. Det sparer dig for en hel del. Hvis du gør dig selv den ulejlighed at gøre dit forarbejde rigtigt, så sparer det dig for en masse arbejde senerehen. Når du vælger det maling, du skal bruge til at male huset med, er det vigtigt, du vælger ud fra den type facase, dig hus har. Derudover bør du overveje omgivelserne også – hvilken farve passer dertil, hvilken stil har dit hus og hvilke type, bør det være. 

Forarbejdet er altafgørende for dit resultat. Brug derfor lidt ekstra tid på at undersøg, hvordan du kan spare dig selv tid i sidste ende. Du bør tjekke huset for skader og få det repareret inden du går i gang. Dernæst bør du sørge for en god afrensning af fascaden, inden du kaster dig over projektet. Vælg dernæst en god og professionel murmaling eller facademaling, når du skal male huset. Spørg professionelle til råds hvis du er det mindste i tvivl, og tjek her på siden, hvad vi anbefaler dig. 

 

Hvor, hvornår og hvorfor? 

Der findes flere bud på hvornår det er bedst at male facaden. Det vigtigste er at tjekke vejrudsigten og håbe på, at det er tørvejr en uges tid, når du skal male, så facaden er så tør, som muligt. Sørg også gerne for at nattetemperaturerne ikke kommer under 5 grader, og at facaden ikke får regn det første døgn efter, du har malet. 

Inden du når dertil skal du dog afrense overfladerne med en rens, der fjerner alger, pollen og almindeligt skidt, fedtstoffer osv. De fleste midler kan enten sprøjtes eller pensles på uden at fortyndes. De fleste skal virke mellem 15 og 20 minutter og derefter skylles af med vand, inden murene skal tørre fuldstændig, før du begynder at male på facaden. Facaden skal males to gange, og med fordel kan facademalingen fortyndes med 10-15 % første gang du maler, men ikke anden gang. Tørretiden mellem de to malinger afhænger af vind, vejr og malingtype. 

Du bør desuden undgå at male facaden i direkte sollys, da malingen ellers kan tørre for hurtigt. Det kan godt være svært at ramme det perfekte vejr, men start da ellers med at mal skyggesiden af huset, så du kan bevæge dig rundt i takt med solen. Solen får nemlig malingen til at tørre hurtigere og det kan gøre, at det ikke fæstner så godt, og holdbarheden bliver dermed ikke ligeså godt. 

Få styr på dit udstyr

Udover vejret og forarbejdet er det vigtigt, at du benytter det rigtige værktøj, når du maler din facade. Der er stor forskel på hvordan de forskellige typer maling skal behandles. Acryl-maling kan både rylles, sprøjtes og pensles på. Har dit hus en grov facade, kan du med fordel gøre brug af en lammeskindsrulle, som er bedre til det hårde slid, den får på en grov facade. Pensler med svinebørster er også gode, da de er væsentlig mere robuste og nemmere tåler de grovere typer facader, som f.eks. en vandskuret mur. Og så er det ellers bare at gå i gang.